Солданела – Крайснежно звънче (Soldanella)

Солданела – Крайснежно звънче (Soldanella)
Солданела – Крайснежно звънче (Soldanella)

Семейство:
Primulaceae – Игликови

Светлина: Сянка

Височина: 6 – 30 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Април

Поливане: Обилно

Произход: Високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. От общо 10 вида в рода, 3 вида се отглеждат като декоративни от няколко години – Алпийска солданела (Soldanella alpina), Карпатска солданела (Soldanella carpatica) и Планинска солданела (Soldanella montana). В България има 4 вида, като 2 от тях са редки и защитени. Те са с ограничено разпространение и не се отглеждат като декоративни.

Устройство: Тревисти многогодишни ниски растения. Цветоносните стъбла са гладки, крехки, изправени и без листа. Достигат височина от 6 до 30 см.

Листа: Закръглени, гладки, с почти равна периферия. Широчината им е 3-5 см и излизат направо от почвата на къси дръжки. Баграта им е зелена със сивкав оттенък.

Цветове: Виолетови или розови камбанки, наведени надолу. Дължината им е около 1.5 см и са от 1 до 3 на цветонос, а при Soldanella montana – до 10. Периферията им е назъбена. Цъфтят през март – април, като един цвят е декоративен до 20 дни. Плодът е многосеменна кутийка с много дребни семена.

Място: Солданелата е трудна за отглеждане, защото вирее само на сенчести места.

Почва и засаждане: Почвената смес се прави от добре угнила широколистна листовка, към която се добавят торф и пясък в равни части. Ако за размножаване се използват семена, те се засяват в сандъчета. Поливат се обилно. Съдовете се поставят на сенчесто място, където трябва да се осигури постоянно висока почвена и въздушна влажност. Презимуват на студено. Напролет младите растения се пикират. Чак през есента се засаждат в малки саксии и се поставят на северни балкони. По-лесно е вегетативното размножаване – рано наесен туфите на възрастните растения може да се разделят и засадят в малки саксии.

Отглеждане: През цялата година редовно се поддържа висока почвена и въздушна влажност. Водата е много важен фактор за солданелата – дори и краткотрайно засушаване води до гибел. Растенията са студоустойчиви. Могат да прекарат зимата навън, но трябва да са на защитено от вятър място. Много ценно качество на солданелата е, че запазва листата си свежи и така може да се използва като украса на балкона и през студените зимни месеци.

Нашият съвет: Ако се използват семена за размножаване, те трябва да се засадят веднага след събирането им, защото бързо губят кълняемостта си. След като стъблото изсъхне, семената вече са узрели.

Комбинации: Не се препоръчват комбинации с други растения.