Пролетен минзухар (Crocus vernus)

Пролетен минзухар (Crocus vernus)
Пролетен минзухар (Crocus vernus)

Семейство:
Iridaceae – Перуникови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 20 сантиметра

Период на цъфтеж: Февруари – Март

Поливане: Умерено/Редовно

Произход: Европа и Азия.

Устройство: В почвата образува заоблени луковици, сплеснати от горната страна. Майчината луковица всяка година отмира и се заменя от дъщерна, която дава ново растение на следващата пролет. Достига височина до 20 см.

Листа: Зелени, линейни и много тесни. Излизат от луковиците на снопчета. При някои сортове има сребристо-бяла линия по централната ос на листа.

Цветове: Изправени нагоре, с обща дължина около 10-12 см. Съставени са от 6 еднакви дяла, във формата на звънче. В долната си част постепенно се стесняват и образуват тръба. Появяват се през февруари-март.

Място: Слънчево или полусянка.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от чимовка, листовка и пясък в равни части. Не трябва да се добавя оборски тор, защото от него луковиците загниват. Засаждат се през октомври, на дълбочина 5-6 см в саксии с добър дренаж, и се държат на тъмно,
докато поникнат. Оформят групи. За разлика от останалите луковични растения, минзухарите може да се развиват добре в една саксия 3-4 години. За този период саксията се изпълва плътно, тъй като всяка година от 1 луковица се образуват по 1-2 нови едри и няколко дребни. Когато се стигне до това състояние и след като листата пожълтеят, луковиците се изваждат. Почистват се и се поставят на сухо проветриво място. През есента едрите луковици може да се засадят в саксии, а дребните – на открито, за да наедреят.

Отглеждане: Полива се редовно.

Сортове: Повечето сортове са получени от Crocus vernus след кръстоска с други видове и са известни като Холандски минзухари. На балкони може да се отглеждат „Flower Recor“ – със сини цветове, „Jeanne d’Arc“ – бели цветове с червено в основата, „Remembrance“ – с пурпурни цветове, „Cream Beauty“ – с бледожълти цветове, „Yellow Mammoth“ – с наситеножълти цветове.

Комбинации: Подходящи са декоративни треви като Carex Montana и Festuca ovina.