Парички (Bellis perennis)

Парички (Bellis perennis)
Парички (Bellis perennis)

Семейство:
Asteraceae – Сложноцветни

Светлина: Добре осветено място

Височина: 20 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Юни

Поливане: Обилно

Произход: Европа и Мала Азия.

Устройство: Двугодишни растения, които развиват силно разклонена, но плитка коренова система. Оформят туфи. Достигат височина 15-20 см.

Листа: Удължено ланцетни, в горния край по-широки. Групират се в розетки.

Цветове: Събрани са в кошничка на върха на цветоносни стъбла. Цветовете са бели, червени, розови или пъстри. При новите сортове те са кичести и по-едри. Обикновено цъфтежът е от март до юни, но отделни цветове може да се появяват и до есента.

Място: Най-красиви са на слънчево място. Подходящи за всички изложения.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. Семената се засяват през юни-юли. Пикират се веднъж и през октомври се засаждат по 3-4 корена в сандъче с предварително направен дренаж. Може да се купи готов разсад с пъпки. Всяка година в сандъчетата се засажда нов разсад.

Отглеждане: След засаждане почвената смес се поддържа винаги влажна. Прецъфтелите кошнички се отстраняват. Растенията презимуват успешно.

Сортове: „Monstrosa“, „Radar Red“, „Tasso“ и „Goliath“ са с едри съцветия – 5 см в диаметър. „The Pearl“ и „Carpet“ са с по-дребни, но многобройни цветове, а „Spring Star“ и „Pomponette“ са почти сферични и приличат на помпони. При „Habanera Blush“ езичестите цветове са като бели фунийки с червени връхчета. Нова серия е „Rominette“ с ранен цъфтеж и кичести цветове от помпонен тип. Включва 4 цвята от които най-ефектният е карминеночервеният. Най-новите сортове са с оранжева и жълта окраска на крайните цветчета.

Комбинации: Може да се комбинират с цъфтящи през пролетта лалета, нарциси или зюмбюли. Избират се багри, които са контрастни на отглеждания сорт парички. Много подходящо се съчетават с мускари и други дребни луковични цветя, както и с незабравки.