Незабравка (Myosotis sylvatica и Myosotis x hybrida)

Незабравка (Myosotis sylvatica и Myosotis x hybrida)
Незабравка (Myosotis sylvatica и Myosotis x hybrida)

Семейство:
Boraginaceae – Грапаволистни

Светлина: Добре осветено място

Височина: 30 сантиметра

Период на цъфтеж: Април – Май

Поливане: Обилно

Произход: Европа, Сибир и Азия.

Устройство: Развива красива ниска туфа от силно разклоняващи се тънки стъбла с височина до 30 см.

Листа: Наситено зелени, по форма подобни на мише ухо.

Цветове: Дребни, до 3-4 мм, с 5 венчелистчета. Баграта им най-често е небесносиня. Цъфти през април-май. Плодовете са дребни черни орехчета.

Място: Слънчево, но понася и полусянка.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. Семената се засяват през юли, на сенчесто място. Пикира се веднъж. В саксии се засажда през октомври.

Отглеждане: Много е важно да се полива редовно. Понася без проблем ниските температури у нас.

Сортове: Главно се използват сортовете на Myosotis x hybrida и по-скоро тези, които са компактни и с нисък ръст (15-20 см). Такива са „Blue Ball“ – с цветове в индиговосиньо, „White Ball“ – с бели цветове, „Ultramarine“ – с наситено сини цветове, „Carmine King“ и „Victoria Rose“ – с розови цветове. По-високи, до 30 см са сортовете „Blue Basket“ и „Royal Blue“ – сини, и „Indigo Compacta“ – наситено индиговосини.

Нашият съвет: След като растенията прецъфтят, те губят декоративността си. Ако са образували семена, съберете ги и след това извадете растенията от сандъчето или саксията. Ако в композицията има многогодишни растения, на мястото на незабравките засадете други подходящи видове за украса на балкона и през есента.

Комбинации: Подходящи са оранжеви или жълти сортове лалета, нарциси и теменужки, които се засаждат по същото време. Много добър ефект се получава, когато отделните растения (засадени в индивидуални саксии) се комбинират в големи кашпи. В центъра се поставят най-високо растящите и цъфтящи видове, а незабравките – по периферията.