Нарцис (Narcissus)

Нарцис (Narcissus)
Нарцис (Narcissus)

Семейство:
Amaryllidaceae – Кокичеви

Светлина: Добре осветено място

Височина: 35 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Умерено

Произход: Дивите Видове са около 50 и произхождат от районите на Средиземноморието – Испания, Португалия, Северна Африка и някои части на Централна Европа.

Устройство: Оформя конусовидни луковици в почвата. За разлика от останалите луковични, при нарциса на едно дънце може да има 2 или 3 луковици, рядко 4. Те не трябва да се разделят! Цветоносното стъбло е кухо и тъмно-зелено, с леко изразени надлъжни линии. На височина достига до 35 см.

Листа: Дълги и линейни. Появяват се преди цветоноса.

Цветове: Леко ароматни, единични или събрани по няколко. В основата си околоцветникът е тръбест. При простите цветове венчелистчетата са 6, а при кичестите – десетки. В центъра на цвета се оформя т.нар. коронка. Тя е важен белег при класификацията на нарцисите и техните сортове. При едни сортове баграта на венчелистчетата и коронката е еднаква, а при други -в контрастни тонове. Цъфтежът е в периода март-май, в зависимост от сорта.

Място: Слънчево.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. Препоръчително е да се направи добър дренаж. Засаждат се през октомври в дълбоки саксии или сандъчета. Разстоянието между луковиците трябва да е 10 см, а дълбочината на засяване – 6-8 см, в зависимост от едрината им.

Отглеждане: След засяване на луковиците съдовете се поставят на тъмно място, при температура 5-6°С. Слагат се върху изолиращи студа материали или пясък, а не директно на цимента. Когато поникнат, се изнасят на светло място. Почвената смес се поддържа винаги влажна, но не трябва да се преовлажнява или да застоява вода в нея, защото тогава луковиците загни-ват.

Сортове: Сортовете са над 9000, систематизирани в 12 групи. За балкони са подходящи сортове от следните групи: 1) Тромпетни (тръбести) – дължината на венчелистчето е равна на коронката. Най-раноцъфтящ от тях е „Golden Harvest“. 2) С големи коронки – дължината им е 1/3 до 1/2 от тази на венчелистчетата. Интересен е сортът „Romance“ с кремавобели венчелистчета и розова коронка. 3) Кичестите – сорт „Unique“ – бял с жълто в центъра. 4) Тритичинковите – с до 6 броя цветове на един цветонос. Сорт „Thalia“ е чисто бял. 5) Цикламеновидни – коронката е тръбеста, а венчелистчетата са силно извити навън, като при цвета на цикламите. От тях „Tete-a-tete“ е с жълта багра. 6) Жонквили – с по 3 цвята на цветонос и приятен аромат. Сорт „Petrel“ е с багра слонова кост. 7) Тацетни – дребни
цветове с къси коронки. От тях сорт „Matador“ е с жълти цветове. 8) Поетикус – най-популярен е сортът „Actaea“ с единични млечнобели цветове и плоска ярка коронка с червен ръб. 9) Ботанически видове – Narcissus bulbocodium е най-препоръчван за балкони. 10) Съвсем нова група е тази, при която цветовете са с разрязана коронка. Интересен е „Broadway Star“ с бели венчелистчета и оранжеви ленти в коронката.

Комбинации: Могат да се получат многобройни комбинации с други пролетни цветя като иглики, парички или някои от дребните луковични видове като мускари, синчец, хиацинтела.