Мускари – Кукувиче грозде (Muscari armeniacum)

Мускари – Кукувиче грозде (Muscari armeniacum)
Мускари – Кукувиче грозде (Muscari armeniacum)

Семейство:
Hyacinthaceae – Зюмбюлови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 20 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Обилно

Произход: Най-югоизточната част на Европа и Югозападна Азия.

Устройство: В почвата оформя многогодишни луковички с висок размножителен коефициент. Цветоносното стъбло е гладко и достига височина 15-20 см.

Листа: Листата са линейни, тревистозелени и запазват цвета си през цялата зима. Излизат направо от луковицата.

Цветове: Дребни, с форма на камбанки, наведени надолу, групирани в гроздовидни съцветия. Баграта им най-често е синя, с бяла линия по периферията. Цъфтежът е от март до май.

Място: Слънчево или полусенчесто. Подходящ за южни балкони.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. На дъното на съдовете се прави дренажен слой от натрошени керемиди и слой пясък. През октомври едри цъфтящи луковици се засаждат по групи в сандъчета, на дълбочина 5-6 см. Съдовете се поставят на тъмно, защитено от студ място. Не трябва да се допуска почвената смес да изсъхне. След поникването се подреждат на определеното светло място.

Отглеждане: Основната грижа през цялото време е редовното поливане. Когато вегетацията приключи, луковиците се изваждат и съхраняват на сухо проветриво място. През есента се засаждат в градината, за да укрепнат. Растенията се поддават на форсаж.

Сортове: За отглеждане в саксии на балкона са най-подходящи сортовете „Blue Spike“ с яркосини, кичести цветове и продължителен цъфтеж, и „Fantasy Creation“ с кичести зеленикаво-сини цветове.

Комбинации: С иглики, нарциси, синчец и други раноцъфтящи видове.