Лале (Tulipa sp.)

Лале (Tulipa sp.)
Лале (Tulipa sp.)

Семейство:
Liliaceae – Кремови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 15-70 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Обилно

Торене: Да

Произход: Южна Европа, Северна Африка, Азия (от Анадола до Иран и на запад до Североизточен Китай).

Устройство: В почвата се оформят елипсовидни луковици със заострен връх. Всяка година те отмират и от тях се получават толкова нови, колкото са били люспите на старата луковица. Цветоносните стъбла са високи от 10-15 до 70 см в зависимост от вида.

Листа: Разполагат се последователно, като в основата се припокриват. Имат удължено овална или широко овална форма и заострен връх. В редки случаи периферията е нагъната на вълни. Най-едър е долният лист, а всеки следващ е по-дребен. Цветът им е от светлозелен с жълтеникав оттенък, до тъмно или сиво-зелен. При някои сортове листата са пъстри и има жълт кант или кафяви надлъжни ивици.

Цветове: Най-често са прости – съставени от 6 едри венчелистчета и 6 тичинки. При кичестите сортове венчелистчетата са повече на брой, но по-дребни, а тичинките са малко или липсват.

Място: За предпочитане е слънчево изложение.

Почва и засаждане: Почвата се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. Луковиците се засаждат през октомври в големи саксии или сандъчета. На дъното се прави дренажен слой от пясък (около 1 см). Между луковиците се оставят разстояния от 4-5 см, а дълбочината на засаждане е 8-10 см, в зависимост от едрината им. Поливат се и се поставят на тъмно място, а съдовете се посипват с влажен пясък. До вкореняването температурата трябва да е около 5-6°С. Ако е по-студено, саксиите се покриват с изолационни материали. След вкореняването ниските температури вече не са опасни.

Отглеждане: След поникването съдовете се поставят на светло място. Полива се редовно. При необходимост може да се подхрани, но с торове за цъфтящи видове. Да не се използва оборски тор! Прецъфтелите цветове се откъсват, но без дръжката. Когато листата пожълтеят, луковиците се изваждат. Почистват се и се съхраняват на проветриво място. През есента се засаждат в градина, за да се възстановят.

Сортове: Селектирани са хиляди сортове, които попадат в различните групи от специалната класификация на лалетата. Една част от тях са подходящи за отглеждане в саксии и сандъчета на балкона. От най-разпространения вид – Tulipa gesneriana и хибридите му – се предпочитат раноцъфтящите сортове и тези с по-нисък ръст (25-40 см): „Diana“ – чисто бял; „Christmas Marvel“ – розов; „Brillant Star“ – аленочервен; „Bellona“ – с едри жълти цветове; „Princess Irene“ – жълт с пурпурни връхни части на венчелистчетата. Оригинална е групата на ресничестите лалета, които са с нежно насечени във връхната си част венчелистчета. Такъв е сортът „Hamilton“ със златистожълти цветове. От групата на папагаловите лалета високо се цени „Blue Parot“ с лилавосини цветове. Оригинален сорт от групата на кичестите лалета е „Carnaval de Nice“ – бели венчелистчета с червени пламъковидни шарки. От групата на късноцъфтящите лалета със своята тъмна багра се слави „Queen of Night“. От групата на лилиевидните лалета е много търсен сортът „Aladdin“ с цветове в керемиденочервено с бледожълта периферия. Интересна е и групата на т.нар. Ботанически лалета, които обикновено са с нисък ръст и са подходящи за отглеждане в саксия или сандъче на балкона. От тях Tulipa kaufmanniana е с височина до 15 см и има декоративни листа с кафяви успоредни линии. Цветовете му са пъстри, отварят се широко и наподобяват звезда. Tulipa aucheriana е миниатюрен вид с височина 8-10 см. Цветовете му са тъмнорозови с кафяво-жълта част в основата. Със същите размери е и Tulipa schrenkii, при който цветът е червен с оранжева периферия.

Комбинации: Класическо съчетаване на лалета е с теменужки, незабравки, иглики или парички. Нетрадиционна, но ефектна е комбинацията с дребноцъфтящи пролетни луковични цветя като мускари, синчец или минзухари.