Калохортус (Calochortus venustus)

Калохортус (Calochortus venustus)
Калохортус (Calochortus venustus)

Семейство:
Liliaceae – Кремови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 20 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Омерено/Редовно поливане

Произход: Тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Най-често се среща в Сиера Невада, в борови гори и храсти. Там растението е наричано „пеперуда марироса“. У нас луковици се внасят от няколко години и се търсят с интерес.

Устройство: Видът оформя дребни многогодишни луковички в почвата, които местното население консумира като храна. Цветоносното стъбло е гладко, безлистно и изправено. Достига едва 16-20 см.

Листа: Яркозелени, фини и тънки. Наподобяват листа на житни треви и затова калохортусът е наричан популярно „Красива трева“.

Цветове: Много оригинални, във формата на малка купа с диаметър около 4 см. Появяват се през март – май. Разположени са поединично на върха на цветоносните стъбла. На пръв поглед се забелязват 3 сърцевидни венчелистчета в розов, лилав, жълт или бял цвят. В основата си имат шарки в контрастни багри.

Място: Предпочита слънце или лека полусянка. Подходящ е за южни балкони.

Почва и засаждане: Трябва да е лека, лесно отцедлива, умерено плодородна. Съставя се от листовка, пясък и чимовка в съотношение 2:2:1. Луковиците се засаждат през октомври, на дълбочина 5 см, в съдове с добър дренаж.

Разсаждане: След прецъфтяване луковиците се изваждат и се съхраняват на сухо проветриво място. Добре е за една година да се засадят в градина, а на следващата – отново в саксия.

Отглеждане: Полива се редовно, но умерено. Не понася застояване на излишна вода в почвата. През зимата може саксиите да се покрият с листовка или торф. Растенията са сравнително устойчиви на по-ниски температури – издържат до -15°С.

Комбинации: Оригинални комбинации се получават с жасмин и винка.