Зюмбюл (Hyacinthus orientalis)

Зюмбюл (Hyacinthus orientalis)
Зюмбюл (Hyacinthus orientalis)

Семейство:
Hyacinthaceae – Зюмбюлови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 30 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Обилно

Произход: Средиземноморието, Средна Азия и Близкия Изток. Чрез сложна хибридизация са създадени всички сортове, като най-известни са холандските сортове зюмбюли, известни още като Холандски зюмбюли.

Устройство: В почвата се развива овална луковица с диаметър до 8 см, обвита в прозрачна ципа. В центъра на дъното се намира пъпката на възобновяване, а до нея – зачатъците на листата. През вегетацията те се превръщат в нови луковици и изтласкват старите навън. Всяка люспа може да живее до 4 години. 3-4 години след образуването, когато станат външни, луковиците на зюмбюла изцяло губят хранителните си вещества. По тази причина размножителният коефициент е нисък и дъщерни луковици се образуват рядко.

Листа: Сочни, изправени, наситено зелени.

Цветове: Грациозни ароматни камбанки в плътни връхни съцветия. Може да достигнат височина до 30 см. Цъфтежът протича от март до май в зависимост от сорта.

Място: Слънчево до полусенчесто.

Почва и засаждане: Почвата трябва да е богата на хранителни вещества. Съставя се от чимовка, листовка и пясък в равни части. Избират се едри луковици, които се засаждат през октомври в дълбоки съдове с добър дренаж. Оптималната дълбочина на засаждане и разстояние между луковиците е 15 см. Съдовете се подреждат на тъмно място в мазета или на балкона при температури над 0°С. Вкореняване се получава при 4-6°С.

Разсаждане: След прецъфтяване цветовете се оронват. Стъблата се оставят да пожълтеят заедно с листата, за да се зареди луковицата с хранителни вещества. Тогава се изваждат, почистват се и се поставят за съхраняване на сухо и проветриво място. Наесен се засаждат отново в саксии или в градината.

Отглеждане: Следи се почвената смес да е постоянно влажна, но в подложката да не се задържа вода. След поява на пониците саксиите се изместват на светло място. Зюмбюлът е студоустойчив, но при много ниски температури саксиите с луковици може да се обвият с велпапе, а отгоре да се поставят леки изолационни материали.

Сортове: Селекционнатаработа сос зюмбюла е огромна. Работи се по сортове с кичести и едри цветове, подобряване на размножителния коефициент, возможности за форсаж, устойчивост на болести и неприятели, и др. За отглеждане на балкони са подходящи сортовете „Bismarck“ – светло-син, „Ostara“ – наситеносин, „Violet Pearl“ – синьо-виолетов, „Lady Derby“ – светло-розов, „L“Innocence“ – бял, „Jan Bos“ – kapминеночервен, „Gipsy Queen“ – с цвят на кайсия, „City of Haarlem“ – светложолт.

Комбинации: Получават се чудесни комбинации с парички, незабравки и някои видове с вечнозелени листа – аюга, брошлян или други ампелни растения. През пролетта може да направите декоративна кашпа. В центъра се поставя саксия с няколко зюмбюла, а отстрани – малки саксии с мускари, иглика или синчец. Почвата около растенията може да покриете с мъх или камъчета.