Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum)

Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum)
Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum)

Семейство:
Олеацеае – Маслинови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 1.80 – 3 метра

Период на цъфтеж: Февруари – Април

Поливане: Умерено

Произход: Северен и Западен Китай.

Устройство: Рехав храст, който се разраства на ширина. Клоните му достигат дължина от 1.8 до 3 м.

Листа: Ланцетни, тъмнозелени, дълги до 3 см. През цялата зима остават по клоните и опадат чак през пролетта.

Цветове: Цветовете са жълти, с диаметър до 3 см. Появяват се от февруари до април само върху клонките от предходната година. По време на цъфтеж растенията изглеждат като жълт фонтан.

Място: Слънчево до полусянка и защитено от ветрове.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в равни части. Важно е реакцията да е основна, затова чимовката се взема от варовити места. Размножава се чрез вкореняване на резници през лятото.Засажда се в големи съдове, които може да се поставят в края на балкона.

Отглеждане: През активния период се полива редовно, а през зимата – само когато почвената смес не е замръзнала. Провеждат се резитби за оформяне, но винаги се оставят двугодишни клонки, за да цъфтят растенията. Издържа до -20°С. Добре е през много студени зими да се използва изолация за предпазване на растението от измръзване.

Нашият съвет: Може да се направи специална конструкция, по която клонките да пълзят.

Комбинации: Жасминът остава много години в един съд и декоративният ефект е висок, когато се комбинира с почвопокривни растения, както и с видове, цъфтящи през различни сезони на годината.