Градинска Теменужка (Viola x wittrockiana, syn. Viola tricolor)

Градинска Теменужка (Viola x wittrockiana, syn. Viola tricolor)
Градинска Теменужка (Viola x wittrockiana, syn. Viola tricolor)

Семейство:
Violaceae – Tеменугови

Светлина: Добре осветено място

Височина: 20 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Умерено

Произход: Родът включва над 500 вида, които обитават Западна Европа и Северна Африка.

Устройство: Растенията са многогодишни, но у нас се отглеждат като двугодишни. В почвата развиват богато разклонена коренова система. Стъблата са ръбести, крехки и полягащи. Разклоняват се силно, като достигат 15-30 см на ширина и до 20 см височина.

Листа: Яркозелени, овално удължени, асиметрично насечени и с различна големина.

Цветове: Съставени са от 5 различни по големина и форма венчелистчета – две горни, две странични, и последното е най-голямо и е в долната част на цвета. Всеки цвят достига големина 5-6 см в диаметър, а при сорта „Maxima“ – 10-12 см. Багрите са разнообразни – бяла, жълта, различни нюанси на червено, синя, лилава, дори и кафява. Често цветовете са дву и трибагрени, а понякога и микс от няколко цвята. Цъфтежът може да започне още от есента, но е масов на следващата пролет.

Място: Слънчево или полусянка.

Почва и засаждане: Почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества. Съставя се от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:2:2:1. Семената се засяват през октомври на разстояния 15×15 см. Поливат се веднага.

Отглеждане: Ако са на защитено място на балкона, теменужките могат да изкарат зимата и без покритие. Почвената смес не трябва да изсъхва, затова се полива редовно, но с малки дози. Не трябва да се допуска преовлажняване. Напролет се почиства от повяхнали листа и стъбла, а след цъфтежа се премахват и прецъфтелите цветове. Когато премине декоративността им, растенията се изкореняват. Ако са били в комбинация с други многогодишни растения или декоративни храсти, през есента на тяхно място се засаждат нови екземпляри.

Сортове: Създадени са стотици сортове и F-1 хибриди, разделени в сортови серии. В „Ultima“ сортовете са двубагрени. Серията „Joker“ са със средноголеми цветове в контрастни оранжева и лилава багри, а серията „Romeo and Juliet“ е в разнообразни пастелни багри. С най-едри цветове е сортът „Majestic Giant“. Еднобагрени са „Padparadja“ – оранжев, „Azure Blue“ – син и „Black Beauty“ в синьо-черен до почти черен цвят. Сортът „Rippling Waters“ има пурпурни венчелистчета с бял роб, a „Rococo“ е с къдрави венчелистчета.

Комбинации: Може да се направят изключителни съчетания с пролетно цъфтящи луковични видове, други многогодишни растения или декоративни храсти.