Винка, Зимзелен (Vinca minor)

Винка, Зимзелен (Vinca minor)
Винка, Зимзелен (Vinca minor)

Семейство:
Apocynaceae – Тойнови

Светлина: Полусянка

Височина: 1.5 метра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Умерено

Произход: Европа, Кавказ, Мала Азия – в гори и храсти.

Устройство: Развива тънки разклоняващи се и полягащи стъбла, които достигат дължина над 1.5 м. При допир с почвата те лесно се вкореняват.

Листа: Елиптично издължени, кожести и лъскави с дължина 3-4 см. Остават зелени през цялата година.

Цветове: Светлосини с 5 венчелистчета. Стоят на къси изправени дръжки, които излизат от пазвите на листата. Цъфтежът продължава от март до май. Плодовете са продълговати шушулки.

Място: Вирее добре на полусенчести до сенчести места. Подходящ е за северни балкони.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. Размножава се много лесно чрез Вкореняване на резници. Засажда се през пролетта.

Отглеждане: Въпреки че са устойчиви растения, е добре да се поливат редовно. Най-добре се развиват на хладно, не понасят горещини. Издържат на студ, а у нас презимуват на балкона без проблеми. Макар и пролетно цъфтящ, зимзеленът е подходяща украса за всички сезони, особено за зимата. Затова целогодишно се полагат грижи за поливане и поддържане на подходящата дължина на стъблата.

Сортове: Създадени са много сортове, но най-често се използват няколко: „Bowles Variety“ – с едри сини цветове, „Gertrude Jekyll“ – с бели цветове, обилно покриващи растенията; „Rubra“ – бавнорастящи, с пурпурни цветове; „Variegata“ – листата са изпъстрени с кремавобели петна, а цветовете са сини.

Комбинации: Може да се използва като почвопокривно растение в големи саксии с многогодишни едри растения като върба. Силен декоративен ефект придават свободно падащите стъбла, когато са аранжирани с други растения в сандъчета.