Бяла съсънка (Anemone nemorosa)

Бяла съсънка (Anemone nemorosa)
Бяла съсънка (Anemone nemorosa)

Семейство:
Ranunculaceae – Лютикови

Светлина: Полусянка

Височина: 25 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Обилно

 

Произход: Среща се от Западна Европа до Азия и по Средиземноморието. Обитава поляни в гористи места.

Устройство: Многогодишно тревисто растение. Оформя разклоняваща се коренова система от ризоми. От тях рано напролет поникват цветоносните стъбла, които образуват туфа и достигат височина 20-25 см.

Листа: Красиви, 3- или 5-делни, с леко назобена периферия. Баграта им е наситено зелена. След прецъфтяването загиват.

Цветове: Предимно бели, с 6 овално удължени венчелистчета с диаметър 2-3 см. Появяват се рано напролет. Цъфтежът е с продължителност около 2 месеца.

Място: Предпочита полусянка, но може да понесе и сянка. Видът е подходящ за балкони с източно или западно изложение.

Почва и засаждане: Почвата трябва да е с неутрална реакция и богата на хранителни вещества. Съставя се от чимовка, листовка и пясък в съотношение 3:2:1. Засажда се по 1 растение в саксии номер 12-15 или по 3 растения в сандъче. В съдовете се прави дренаж.

Отглеждане: През активния период се полива така, че субстратът винаги да е влажен, и почвата се разрохква. При размножаване коренищата се разделят и част от тях се засаждат през есента. Туфата се разраства. За да бъдат растенията красиви, през 3-4 години отново се разделят, за да се подмладят.

Сортове: За 2009 от Кралското градинарско общество в Англия са обявени официални 70 сорта на Anemone nemorosa. По-популярни от тях са „Alba Plena“ – с бели, кичести цветове; „Rosea“ -с розови цветове; „Robinsoniana“ – с лавандуловосини цветове.

Нашият съвет: При работа използвайте ръкавици, защото растението е леко отровно.

Комбинации:С други дребноразмерни пролетни луковични растения – мускари, синчец, минзухари.