Бръшлян (Hedera helix)

Бръшлян Hedera Helix
Бръшлян (Hedera Helix)

Семейство:
Araliaceae – Бръшлянови

Светлина: Полусянка

Период на цъфтеж: Септември – Октомври

Поливане: Обилно

Произход: Дивият вид, от който са създадени сортовете, произхожда от Средиземноморието, Европа, Източна Азия и Средна Африка. У нас се среща в цялата страна до 1800 м надморска височина.

Устройство: Многогодишна лиана с тънки и здрави, силно разклоняващи се стъбла. По тях се развиват видоизменени коренчета, с които се прикрепя към стени и дървета.

Листа: Кожести, вечнозелени. Биват два вида: елипсовидни, разположени по цветоносните клонки, и 3-5-делни, разположени по вегетативните клонки. Най-често са тъмнозелени.

Цветове: Зеленикаво-жълти, дребни, почти незабележими и без декоративна стойност. Събрани са в сенниковидни съцветия. Цъфтят само възрастни растения, през есента. Плодовете са малки, лилаво-черни топчета. Узряват на втората година от появата си.

Място: Много приспособимо растение. Предпочита полусенчесто до сенчесто място, но се развива добре и на осветено място. Подходящо за всички изложения.

Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. Размножава се чрез вкореняване на резници по време на вегетацията. Засаждат се по 2-3 растения в саксия.

Отглеждане: Почвата винаги трябва да е умерено влажна. През лятото се полива редовно, а през останалите сезони – според температурата и потребностите. Бръшлянът може да се отглежда на конструкция като увивно растение или клонките да се оставят спуснати свободно надолу. Младите растения може да се пензират, за да се предизвика разклоняване. Растението е с изразена студоустойчивост и у нас понася зимата на открито.

Сортове: Създадени са много сортове с разнообразни по пъстрота и форма листа. „Eva“ – листата са опушено зелени с кремава ивица по периферията; „Mona Lisa“ – бледозелени листа с кремавозлатиста ивица по периферията; при „Sagittaefolia“ листата са светло-зелени и по форма наподобяват звезда с един голям лъч; „Harald“ – тъмнозелени листа с контрастна бяла ивица по периферията; „Marmorata“ – листата са с кремави жилки; „Jubilee“ – листата са почти триъгълни, яркозелени с едри кремави петна; „Chicago“ и „Pittsburgh“ са c 5-делни зелени листа; „Ivalace“ е с най-оригиналните 5-делни листа с много нагъната периферия. Много атрактивен е сортът „Atropurpurea“, чиито листа променят баграта си от зелена до червеникаво-лилава през зимата, а стъблата и листните дръжки са също лилаво-червени. Красив е и сортът „Goldheart“ с ясно изразена кремавожълта централна част на листа.

Внимание: Плодчетата са отровни!

Нашият съвет: Тъй като бръшлянът е декоративен през цялата година, може да е постоянна украса на балкона.

Комбинации: През отделните сезони може да променяте по собствено желание растенията за комбинации с бръшляна.