Луис Алварес

Луис Алварес
Луис Алварес

АЛВАРЕС (Alvarez), Луис Уолтър (13.VI.1911, Сан Франциско — 1.IX. 1988, Бъркли, Калифорния) американски физик. Баща му е лекар, професор в Калифорнийския университет в Бъркли и журналист в областта на медицината. През 1928 Алварес постъпва в Чикагския университет, където учи физика и защитава докторат (1936). От 1938 работи в Калифорнийския университет в Бъркли. През 30-те г. Алварес и Джейкъб Винс използват циклотрона в Бъркли и получават изкуствения изотоп живак 198; по-късно дължината на вълната на лъчението от този изотоп се използва като стандарт за дължина от Американското бюро за стандарти.

Малко преди II световна война Алварес и други негови колеги откриват трития (радиоактивен изотоп на водорода) и хелий 3 (много важен изотоп при нискотемпературни изследвания). През 1940 Алварес разработва и усъвършенствува радарни системи в радиолабораторията на Масачузетския технологичен университет в Кембридж. Награден е с най-високата авиационна награда на САЩ (1946).

Заедно с Енрико Ферми, Робърт Опенхаймер и др. участва (1943) в Манхатънския проект за разработването на атомната бомба. През 1945 е изпратен във военна база в Тихия океан и лети на бомбардировача Б-29 като свидетел на избухването на атомната бомба над Хирошима. След края на войната се връща в Бъркли. Под негово ръководство са построени първата голяма мехурчеста камера, първият линеен ускорител с дрейфови тръби, открити са много нови елементарни частици, развива се компютърната техника.

През 1968 получава Нобеловата награда за физика „за приноса му във физиката на елементарните частици, в частност за откриването на голям брой резонансни състояния и за развитието на методите с водородна мехурчеста камера и на анализа на данни“. Алварес е учен с широки интереси. През 1965 участва в експедиция за проучване на гробницата на Хефрен. През 1979 Алварес и синът му Уолтър, професор по геология, предлагат хипотеза за обясняване измирането на динозаврите преди около 65 млн. години, според която то се дължи на пожар, причинен от падането на голям метеорит и унищожил растителността на Земята.

Алварес е член на Американската национална Академия на Науките и на Американската национална инженерна академия.