Курт Алдер

Курт Алдер
Курт Алдер

АЛДЕР (Alder), Курт (10.VII.1902, Кьоиигехюте, Германия, днес Хожок, Полша — 20.VI.1958, Кьолн) — германски химик. Баща му е учител. Алдер следва химия в университетите в Берлин и Кьолн.

В Кьолнския университет учи при професор Ото Дилс; след като защитава докторска дисертация през 1926, става негов асистент. През 1927 Алдер и Дилс започват да изследват дисковия синтез. През 1928 успяват да свържат лисите (органични съединения със спрегнати двойни връзки) помежду им или с филодиени (органични съединения с активирана двойна или тройна връзка) в циклични съединения с пръстеновиден строеж. Реакцията на Дилс — Алдер дава възможност да се изучи строежа и да се синтезират редица полициклични органични съединения. Тя е основа за получаване на множество лекарствени препарати, багрила, пластмаси, синтетичен каучук. През 1930 – 1936 Алдер преподава в университета в Кил, в който от 1934 е извънреден професор по органични химия.

От 1936 до 1940 е директор на Научноизследователския институт към „И. Г. Фарбениндъстри“ в Леверкузен, занимава се е получаването на синтетичен каучук от бутадиен. През 1940 отказва да участва в научни изследвания за военни цели и става професор и ръководител на отдела но експериментална химия и химически технологии в Кьолнския университет и директор на Химическия институт към университета.

През 1950 Алдер съвместно е Дилс получава Нобеловата награда за химия „за
откриването и усъвършенстването на диеновия синтез“. През 1955 заедно със 17 лауреати на Нобелова награда подписка декларация против войната.
Алдер е член на Германската академия на естествоизпитателите „Леополдина“.