Джулиъс Акселрод

Джулиъс Акселрод
Джулиъс Акселрод

АКСЕЛРОД (Axelrod), Джулиъс (30.V.1912, Ню Йорк, САЩ – 29.XII.2004, Бетезда, Мериленд, САЩ) — американски биохимик и фармаколог. Възпрепятстван е да учи медицина поради еврейския си произход; работи като помощник в лаборатория.

От 1935 е химик в лаборатория по индустриална хигиена; при инцидент загубва зрението на едното си око. Едновременно с работата продължава обучението си и през 1941 получава степен магистър от Нюйоркския университет. По това време се запознава с Бърнард Броуди, известен с изследванията си върху разграждането и метаболизма на лекарствата в организма; постъпва на работа при него в изследователския отдел на Нюйоркския университет към болницата „Голдуотър“.

След 3 г. двамата се преместват в Националния кардиологичен институт в Бетезда, Мериленд. През 1955 Акселрод получава докторат по химическа фармакология и е назначен за ръководител на секцията по фармакология в новосъздадения Национален институт за психично здраве. Акселрод и Броуди проучват амфетамините — лекарства с мощен стимулиращ ефект, близки по химичен строеж с катехоламините (синтезират се в организма и имат функции на хормони и медиатори). Получените данни насочват Акселрод да изследва метаболизма на катехоламиновите медиатори, чиито главни представители са адреналинът и норадреналинът. Установява, че те се образуват от нервните окончания в синапсите (области на контакт на нервните клетки помежду им или с изпълнителните органи); освобождаването на медиаторите става на отделни малки порции; нервният импулс прекъсва, когато порцията се реабсорбира от нервните окончания.

През 1970 Акселрод поделя с Бърнард Кац и Улф фон Оилер Нобеловата награда за физиология или медицина „за открития, отнасящи се до хуморалните преносители в нервните окончания и механизмите на тяхното натрупване, освобождаване и деактивиране“.

Важен проблем в изследванията на Акселрод е влиянието на психофармакологичните и сърдечносъдовите средства върху катехоламиповия метаболизъм. Проучванията му спомагат за изясняване на редица вторични и странични ефекти на тези лекарствени групи, дават нови насоки за лечението на психичните болести, Паркинсоновата болест и хипертонията.

Акселрод е член на лондонското Кралско дружество, на Американската национална Академия на Науките, на Американската академия за хуманитарни и естествени науки.