Джейн Адамс

Джейн Адамс
Джейн Адамс

АДАМС (Addams), Джейн (пълно име: Лора Дж. Aдамс) (6.1Х.1860, Сидървил, Илиной — 21.V.1935, Сидървил) — американска деятелка на движението за мир, основателка на първата служба за социална помощ в САЩ (Чикаго). Адамс е осмото от деветте деца на банкер, сенатор от Републиканската партия, аболиционист. Майка й умира, когато тя е на 2 г. През 1877 — 1881 учи в училище за мисионерки. Записва се (1881) в сестринско училище (колеж) във Филаделфия, но го напуска поради влошено здраве. През 1883 Адамс и приятелката й Елен Стар пътуват из Европа и посещават в Лондон Тойнби Хол — благотворителен приют за бедни в квартал Ист енд, създаден от студенти в Оксфордския институт. След като се завръщат в САЩ, се заемат с благотворителна дейност сред имигрантите в бедните квартали на Чикаго.

От 1889 започва изграждането на Хъл Хаус, където за няколко години е създадена служба за задоволяване на различни обществени нужди — медицинско обслужване, книжарница, библиотека, обществена кухня, пансион за работнички, книговезница, клубове по изкуствата, курсове по английски език за новопостъпилите, по готварство, шев и литература. С помощта на богати филантропи от Чикаго Хъл Хаус се разраства. Под влияние на Адамс е прокарано работническо законодателство в защита на жените, децата, трудовата безопасност, образованието. От 1907 Адамс участвува в кампанията за даване на избирателни права на жените, организирана от Националното американско дружествово за избирателни права на жените; участвува в работата на Международния съюз на жените.

През 1915 е избрана за председателка на Партията на жените пацифистки и участвува с Емили Болч в Международния конгрес на жените в Хага, на който е избрана за председателка. След влизането на САЩ в I световна война (1917) тя не изменя на пацифизма и защитава германските емигранти, преследвани заради националността им. Хулена от пресата, наричана от президента Теодор Рузвелт „бръщолевеща мишка“, поставена под наблюдение, тя продължава непоколебимо да работи. Член-основателка е на създадения през 1920 Съюз за граждански свободи в Америка. Обявена е от някои среди за предателка и комунистка. След примирието през 1919 в Цюрих е избрана за председателка на Международната женска лига за мир и свобода.

Адамс вярва, че гарантирането на мира може да стане по пътя на силен натиск на международните организации над правителствата. През 1929 се оттегля от дейността си по здравословни причини. Чрез работата си в международните организации тя оказва влияние върху политическата насоченост на държавниците в полза на разоръжаването.

През 1931 Адамс съвместно с Николас Бътлър получава Нобеловата награда за мир за изключителни заслуги в областта на социалното дело, за съхраняването и разпространяването на пацифистките идеи, за защитата на гражданските права и свободи. Поради заболяването си Адам не присъства на церемонията по награждаването. Умира от рак.