Витамини

Витамините са органични вещества с различен химичен състав, които играят важна роля за здравето на хората и животните. Самите витамини не са източници на енергия, но влияят каталитично върху редица биохимични процеси. Приемането им в недостатъчно количество затруднява защитната сила на организма, в резултат на което настъпват болестни състояния, известни под името хиповитаминози, или авитаминози. Приети обаче в по-големи количества, те предизвикват други болестни състояния, известни като хипервитаминози.

Витамините се образуват в листата на растенията, откъдето се разнасят по всички техни части. Ролята на витамините и значението им за растителния организъм досега не са напълно установени. Знае се, че някои от тях влизат като активни групи в състава на ферментите, а други играят важна роля като междинни звена при окислителните процеси. Интересно е, че когато съдържанието на витамините се увеличи или намали, се нарушава жизнената дейност на растението. Някои от витамините имат основен или киселинен характер, други са неутрални. Повечето от тях са разтворими във вода (витамините от групата В, витамините С, К, РР, Р), а други в мазнини (витамините А, D, E, K, F).

В растителния организъм има още редица вещества, на които се придават витаминни свойства, като пантотеновата киселина, парааминобензоенената киселина и фолиевата киселина, холина, монозитола и др. Повечето от тях са растежни фактори.