Топчеста иглика – Хималайска иглика (Primula denticulata)

Топчеста илика - Хималайска иглика Primula denticulata
Топчеста илика – Хималайска иглика (Primula denticulata)

Семейство:
Primulaceae – Игликови

Светлина: Непряка слънчева светлина

Височина: 20-60 сантиметра

Период на цъфтеж: Март – Май

Поливане: Обилно

Произход: Среща се по влажни поляни в Афганистан, Хималаите и Западен Китай.

Устройство: Развива брадеста коренова система. Цветоносът е изправен, покрит с нежни власинки. Достига височина от 20 до 60 см.

Листа: Наситено зелени, с лек восъчен налеп и удължена, обратнояйцевидна или ланцетна форма. Повърхността им е набраздена, а периферията – леко назъбена. Образуват приземна розетка.

Цветове: Събрани са по много в почти сферично съцветие на върха на цветоноса. Баграта им е люляковорозова. Цъфти в периода от март до май.

Място: Светло или полусенчесто. Почва и засаждане: Почвената смес се съставя от чимовка, листовка и пясък в равни части. Може да се закупи и готова почвена смес за разсади. През есента се засаждат млади силни растения по 1-2 бр. в саксии или сандъчета, на разстояние 15 см едно от друго. След
като прецъфтят, може да се засадят в градината.

Отглеждане: Ако през зимата е много студено, се покриват с изолационни материали (широколистна листовка, слама, сухо сено). Рано напролет се откриват и се поливат редовно. Важно е да не се поставят на много слънчево и горещо място, и почвата никога да не изсъхва.

Сортове: „Alba“ е с бели цветове а „Rubin“ – с рубиненочервени.

Комбинации: С мускари, нарциси или други видове иглика, цъфтящи през пролетта, като Primula vulgaris, Primula elatior или Primula officinalis.

Няма коментари - Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>