Анализ на Инна Пелева върху героите от „Чичовци“

Инна Пелева
Инна Пелева

Като специалист в областта на филологическите науки, Инна Пелева се опитва да разглежда, да разнищи, да анализира все повече произведения на българските автори. Понякога тя се спира върху конкретни образи, смятайки че са носители на по-особени качества, които трябва да бъдат видени от по-голяма част от хората. Такъв е случаят и с повестта „Чичовци“ на Иван Вазов. Тя е вид пародия и разкрива мислите, страстите, стремежите, отношенията и най-вече бита на малките хора в малкия град. Главни действащи лица са двама мъже – Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката, които имат явна родова вражда помежду си.

Инна Пелева напомня, че основната идея на „Чичовци“ е снизяването на основните проблеми на възраждането и проблематизиране на маловажното, издигане в култ на битовото. Подчертават се особените черти на образа (ярка индивидуализация – речеви, мимически, поведенчески черти, име) и в същото време се забелязва обединяващото, общото с другите образи (типизация, колективен образ). Вазов вижда смешното в героите, но не им се присмива и е готов да им прости. Общото за всички е неспособността на „чичовците“ да се отворят за големия проблем на времето – Освобождението. Според Инна Пелева обобщената представа за българина е като любознателен и витален човек, изразен чрез лицата на Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката. Копринарката напомня на светец, който обича много нежно жена си. Радва се на спокоен живот с изключение на враждата му със Селямсъза. Иван Селямсъза е шейсетгодишен мъж, като великан, носи огромна рунтава шапка, дълъг шаячен кожух, червен пояс, черни потури с късо дъно и вечно разкопчани крачоли. Облеклото му е образът на старата мода, но по този начин възспоменава ергенските си години („Цъфтеше от здраве и сила“). Въпреки рунтавите му побелели вежди и мустаци, той не пропуска случай да се покаже пред младите булки. Прякорът му е Свети Хараламби.

Инна Пелева отбелязва, че селямсъз означава човек, който не поздравява никого, но той обича да поздравява целия свят освен Варлаам, с който са врагове по наследство и се мразят. Той е много приказлив човек, дори понякога е подробен до уморителност. Иван има четиринадесет деца и се определя като твърде добър баща в къщата си и всяка вечер му харесва да бие най-гласовитите си деца и то не защото са най-бесни, а за да дразни бащинското самолюбие на Варлаам, който няма деца. Докато къщата на Варлаам е много тиха, Селямсъза обича шума, веселбите и песните. Почти всяка вечер кара някое от децата си да му изпее песен. Селямсъза лъже много, дори на път за черквата не може да стигне на време докато се поздрави с всички по пътя и щом пристигне хората вече излизат. От това, че се мразят с Варлаама свидетелства и факта, че Селямсъза потапя три пъти снежнобялата котка на съперника си в кюпа му с черна вапцилка.

Не случайно Инна Пелева обръща такова голямо внимание на тези персонажи. Чрез тях тя иска да покаже мислите и постъпките на малките хора, имащи ниски страсти и занимаващи се с маловажни бивоти проблеми, вместо да обърнат внимание на наистина важните и значими неща на времето, в което живеят.

 

Още за Инна Пелева в Wikipedia.

Няма коментари - Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>