Звездна астрономия

Звездната астрономия изучава закономерностите на пространственото разпределение и движение на звездите, звездните системи и междузвездната материя. Една от основните задачи на този раздел на астрономията е изучаването структурата на нашата Галактика.

През 1543 г. полският учен Николай Коперник чрез измервания стига до извода, че звездите в сравнение със Слънцето са разположени на повече от 1000 пъти по-голямо разстояние от Земята. Въпреки че в действителност тази оценка е стократно по-малка от реалността, тя изиграва своята положителна роля в отстраняването на примитивните представи за обкръжаващата Земята „небесна сфера с неподвижни звезди“.

Около ядрата на много галактики
звездите се групират във вид на
спирали, наречени спирални ръкави.

През 1609 — 1610 г. италианският астроном Галилео Галилей установява, че Млечният път се състои от облаци звезди, а през 1817 г. Уилям Хершел предлага модел на Галактиката ни, който в някои отношения е близък до съвременните представи — сравнително плосък диск, съставен от отделни звезди и разположен успоредно на Млечния път. През 1913 г. за първи път е построена зависимостта между оптичния спектър и светимостта на звездите — т. нар. диаграма на Херцшпрунг — Ръсел, която и до днес е мощно средство за изучаване на звездите и звездните системи. През 1924 г. американците Едуин Хъбъл и Дж. Ричи разделят на звезди спиралните ръкави на някои близки галактики и по този начин доказват сходството на тези галактики с нашата Галактика.

Звездната астрономия често използва данни, получени в другите отрасли на астрономията — предимно тези, които характеризират големи групи обекти. Като се съпоставят статистическите, кинематичните и динамичните характеристики на небесните тела, може да се получат ценни сведения не само за строежа на звездните системи, но и данни за направлението на еволюцията на тези системи.

Вж. Астрономия.

Няма коментари - Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>